[...] zwierzęcego, jak i roślinnego. Na przykład dodanie dwóch łyżek masła orzechowego do przekąski w postaci pokrojonego jabłka podniesie zawartość białka o 7 g, a dodanie około 100 g tuńczyka do zielonej sałatki doda ok. 20 g dobrej jakości sycącego białka. Wykres: Ilość białka w wymienionych i innych produktach spożywczych. Jedz więcej roślin [...]
[...] „argumentem” chemii codziennie jedzą produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które bez wątpienia mają negatywny wpływ na zdrowie. Referencje: Zhao L, Zhang X, Coday M, et al. Sugar-Sweetened and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Liver Cancer and Chronic Liver Disease Mortality. JAMA. 2023;330(6):537–546. doi:10.1001/jama.2023.12618
W okresie letnim na naszych stołach króluje wiele dodatków do dań, jednak szczególną popularnością cieszy się znany wszystkim sos pomidorowy, czyli keczup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie grilla. Wykorzystywany jest do mięs, kanapek, popularnych przekąsek typu fast food, czy tradycyjnych potraw. Wybieraj mądrze! Mimo iż dodatek ten [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
[...] M., Mirzaei, H., & Tamtaji, O. R. (2022). Can Berberine Serve as a New Therapy for Parkinson's Disease?. Neurotoxicity research, 40(4), 1096–1102. https://doi.org/10.1007/s12640-022-00526-2 DiNicolantonio, James J, and James H O'Keefe. “Myo-inositol for insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome and gestational [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
[...] zapotrzebowania energetycznego w postaci dodanych cukrów (słodzone napoje, soki itd.). Odpowiada to przybliżonemu średniemu spożyciu dodanych cukrów wynoszącemu około 100–200 g dziennie, przy średnim dziennym spożyciu fruktozy wynoszącym 83,1 g (katastrofalna ilość, biorąc pod uwagę niską dostępność fruktozy w naturalnym środowisku). [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba razowego, czy owoców takich jak pomarańcze, a skoncentrowanego soku pomarańczowego, frytek i batatów. Referencje: Harris E. Study: Carbohydrate Quality Matters for Body Weight. JAMA. Published online October 25, 2023. doi:10.1001/jama.2023.20629
[...] obciążonych ludzi da się coś uzyskać treningiem, na konkretne wyniki niekiedy trzeba poczekać znacznie dłużej. Referencje: Pavlou V, Cienfuegos S, Lin S, et al. Effect of Time-Restricted Eating on Weight Loss in Adults With Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023;6(10):e2339337. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.39337
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
[...] Berserk Labs Devil Mass https://sklep.sfd.pl/Berserk_Labs_Devil_Mass-opis34159.html Cena praktycznie taka sama - obecnie 219,99 zł - ale za 6660g , a nie 1620g (5kg więcej!) 100g takiego produktu wynosi nas 3,30 zł, prawie 4-krotnie taniej niż gainer Optimum, a spójrzmy na 100g Devil Massa: 385 kcal 1,1 g tłuszczów 74 g węglowodanów, w tym 20 g [...]
[...] i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad Propozycje obiadów 600-800 kcal. Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Składniki: 100 g Makaron razowy 25 g Suszone pomidory 50 g Szpinak 100 g Tuńczyk w sosie własnym 10 g Oliwa z oliwek Rozkład Makroskładników (przybliżony) Białko 37 g Tłuszcze 14 g [...]
Witam, wiem, że takich tematów już było bardzo dużo jednak nie znalazłem odpowiedzi, bo pewnie ciężko taką znaleźć w 100% co robić w sytuacji, w której ja się znalazłem. Nie wiem już sam co robić. Mam 36 lat, zawsze miałem podwyższony cholesterol (przykład z 2021r.: 230-250 ogólny, 50 HDL, 170 LDL, tróglicerydy 69). Bez odpowiedniej diety, bez [...]
[...] Z suplementów, jakie stosuję, to w głównej mierze białko, magnez, witamina D, C. To białko, które dodaję rano do pierwszego śniadania to białko z grochu w proszku (72 g/100 g produktu), mąka kokosowa (20 g/100 g produktu) – obu dodaję po 7 gram do 400-ml koktajlu z dodatkiem owoców (głównie banan, kiwi + sporadycznie szpinak/jabłko/owoce [...]
[...] Z suplementów, jakie stosuję, to w głównej mierze białko, magnez, witamina D, C. To białko, które dodaję rano do pierwszego śniadania to białko z grochu w proszku (72 g/100 g produktu), mąka kokosowa (20 g/100 g produktu) – obu dodaję po 7 gram do 400-ml koktajlu z dodatkiem owoców (głównie banan, kiwi + sporadycznie szpinak/jabłko/owoce [...]
Kulturysta Lee Labrada, mimo, że jest na emeryturze nadal oferuje swoim fanom porady zdrowotne. Chociaż nigdy nie zdobył tytułu Mr. Olympia, przez siedem lat z rzędu był w pierwszej czwórce. Ostatnio na swoim kanale YouTube przedstawił cztery najlepsze wskazówki, jak pozbyć się niechcianego tłuszczu z brzucha. „W tym filmie poznasz najlepszą [...]